Architecture Awards Residential design

MeyerHouse by WOHA wins Design of the Year at SIA Architectural Design Awards 2022

July 31, 2022

MeyerHouse designed by WOHA Architects bagged the top award in the residential category. The project is a five-storey attic development overlooking an internal forested garden and public park. The building form is scaled as a traditional Chateau with bespoke louvre screens enhancing privacy. Residences are accessed individually via home lifts from a sunlit lower ground onto living spaces on the upper levels nestled amongst the greenery.

Tranquil landscaping framed by timber screens; Photo credit: Darren Soh
Residences overlook the adjoining public park; Photo credit: Darren Soh

MeyerHouse sits in Singapore’s prime eastern residential enclave. Comprising 56 large-format residences with amenities on a one-hectare site, the bungalow-apartments-in-the-sky present linear views across the estate and an adjacent one-hectare park.

The five-storey attic development is arrayed in a contiguous ‘C’ configuration, with all units overlooking an internal forested garden and out across the borrowed landscape of the adjacent public park that was upgraded to create a seamless datum of expanded greenery with facilities benefiting residents and the wider community.

MeyerHouse sits on a one-hectare site adjoining a forested park and landed housing; Photo: Darren Soh

The building adopts a ‘House-in-a-House’ principle by amalgamating units into a form scaled to a traditional French Chateau. Its stately expressionism and uniform façade of bespoke glass fibre reinforced concrete louvres offer privacy to residents, screen building services, and abstract the building envelop into a sculptural form that looks striking at night, thanks to the lighting.

The louvered facade glows at night; Photo credit: Patrick Bingham-Hall
Louver facade during daytime; Photo credit: Darren Soh

The internal undulating English gardens with flowering plants and tall trees are cocooned by timber blinds that screen the residences. An axial pool reinforces long views framed by a low-slung stone house that consolidates communal lounges and entertainment amenities.

Sunlit lower-ground water courts; Photo credit: Darren Soh
Porte-cochere or large covered porch that leads to the carpark; Photo credit: Patrick Bingham-Hall

A series of terracing gardens cascade down onto the lower ground levels, bathing the subterranean water courts and collonaded walkways with natural daylight and ventilation. Communal amenities are doubled by this additional sun-lit level, with the arrival lobbies, drop-offs, and gym sitting below the gardens above. Residences are accessed off these gardens and water courts.

Daylit lower-ground water courts and walkways; Photo credit: Patrick Bingham-Hall
Roof terrace with lush landscaping; Photo credit: Darren Soh

Arriving at their bungalows, residents drive up to their lower-ground private ‘car porch’ and access lobbies connected to their upper-level residence via a direct home lift, where ultra-wide living spaces extend onto large outdoor rooms nestled among the greenery. A combination of screens, blinds, and trellises offer residents control over privacy and openness to the gardens and nature.

Jury Citation

The jury was impressed by the architect’s single-mindedness in the systemisation of components and configuration in plans and elevation, culminating in a well-resolved five-storey “Bungalow Apartments-in-the-Sky” development.

Overall, the beautifully detailed and handsome building exudes quiet confidence in its residential enclave. Standing out in the current trend of architectural exuberance, this architecture is a unique work of restraint elegance and sophistication. For these reasons, the jury unanimously accorded the project Design of the Year.

You might also like:

The 2022 SIA Architectural Design Awards honour outstanding projects; WOHA, L Architects win Design of the Year

WOHA-designed Singapore Pavilion makes big impact with lush greenery and self-sufficient mechanisms at Expo2020

KCAP Architects designs urban village-inspired residential development on former shipyard site in Singapore’s Keppel Bay

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply