Architecture Residential design

Architect Yasuyuki Kitamura designs a modern yet traditional earthquake-resistant house in Osaka

July 20, 2021

A couple’s quest to live a minimalist lifestyle surrounded by nature in Japan

The Minohshinmachi House expresses the idea that it is possible to build a beautiful, interesting house that is also economical. This project was designed for a young couple by Japanese architect, Yasuyuki Kitamura.

The planned site is located in the northernmost part of Minoh City, Osaka Prefecture, and the surrounding development area is blessed with a natural environment. However, many of the houses built in the surrounding area are not much different from those built in the city centre. In this environment, the client couple wanted a simple house that would allow them to absorb the richness of nature in their daily life, unlike living in a house built in the city.

The south side of the site faces the road, and the east and west sides are flanked by residential lots. On the north side, the site faces the management road of Satoyama Farm, which was established as a buffer zone for the landslide disaster warning area. The background features the magnificent greenery of Mount Aogai, the northernmost mountain in Minoh City. In addressing this border between the ‘city’ and ‘nature’, a quiet residence with a vague boundary between interior and exterior, in harmony with the surrounding natural environment, was required.

The house is a single-storey building with a simple, loosely gabled roof, and the volume is kept low so that it is loosely continuous with the surrounding landscape. Additionally, with a very limited construction budget, the structure was built using conventional wooden construction methods, with all pillars measuring 105mm square, and all of them constructed using ordinary structural metals. A simple symmetrical frame structure with columns spaced one pitch apart, a single longitudinal climbing beam inside and outside, and rafters with narrowed ends are used to ensure high seismic performance and to significantly reduce the construction period.

The interior space is extended by paired openings, a light roof, deep eaves, and large skylights that draw in the trees and blue sky. And by nesting the rooms, an intermediate area was created, blurring the interior and exterior of the building. Two pillars placed in the center of the large space, positioned as architectural components with a small cross-section, provide the space with a sense of calm, like standing trees in a forest.

This single architectural gesture establishes the building’s style based on an honest use of materials and a balance between opacity and transparency. Inside the single-storey home, which is divided by slender wooden beams, the kitchen, bath and other functions are contained by a number of nested rectilinear volumes, either white-washed or clad in plywood. Modern and solid, the structures provide a wonderful contrast against the classic, airy envelope. While seemingly light and ethereal, the house is highly earthquake-resistant, thanks to the traditional wooden construction method employed in its making. A new expression in a remarkable setting, the project shows that greatness can be achieved with modest means.

“We have been searching for the future of environmental architecture, and our goal was to reconstruct the forgotten relationship between local character and the surrounding natural environment. The result is a new type of building that, in addition to its high residential performance, feels more like a part of nature than a landscape,” explains Mr Kitamura.

In recent years, the demand for housing performance has steadily increased. This building, with its well-balanced shape and large openings, was designed to withstand earthquakes in Japan, a country known for such occurrences. The house is designed to earthquake resistance grade 3 standards, and with excellent insulation performance standards, resulting in a calm and relaxing atmosphere.

Project details:

Official Project Name: House in Minohshinmachi

Location: Osaka, Japan

Client: Shuhei Kimura

Architects / Designers: Yasuyuki Kitamura

Structural Engineer: Takuma Togo

Builder: Takada Corporation

Photographer: Masashige Akeda

Video: Tanpan Studio

Project completion date: 20 April 2020

Site area: 210.10m2

Building area: 87.52m2

Total floor area: 81.15m2

Main structure: Wooden frame

You might also like:

Hisashi Ikeda designs compact Japanese house as a sum of small parts that references traditional Machiya style

Fujiwara Muro Architects designs circular house in Tokushima to create space for climbing wall and outdoor areas

Tent-shaped wooden house in forest by Hiroshi Nakamura & Nap harks back to ancient Japanese living

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply