Architecture Fashion Retail design Surface design

Orproject designs reflective sculptural walls for luxury boutique in Indian capital

May 21, 2020

US-, Europe- and India-based multidisciplinary practice, Orproject, was commissioned to design a partition system for well-known Indian fashion designer Amit Aggarwal’s flagship store in New Delhi’s upscale Mehrauli district. Aggarwal is known for working with experimental novel materials – especially custom metallic fabrics – textures, transparencies and reflections. His signature sculpted dresses are popular among Indian and Hollywood celebrities.


“In designing for our client’s boutique, it was our aim to complement his approach by creating similar textures, transparencies and reflective spaces at an architectural scale. We, therefore, applied our research into complex patterns and geometries to the creation of a unique shopping experience.” – Orproject team

Based on the programmatic requirements within the store, the flowing spatial divisions are positioned to separate different areas across the space. These walls are designed as architectural-scale waving fabrics out of reflective sheet material that is hung from the ceiling. Through the different curvature and spacing of the panels they create shimmering light reflections and varying opacities and transparencies depending on the point of view. While moving across the spaces, visitors experience passing silhouettes, fleeting glimpses and exaggerated and diminished reflections. The flowing walls form the background to the designer’s similarly flowing and evocative collection of outfits and create a sensorial experience.

Project Directors: Christoph Klemmt, Rajat Sodhi
Project Architect: Ananya Kango
Project Team: Balaji Mohan Rajkumar, Komal Sodhi
Interior Design: Ava Studio


Photos: Orproject, Shovan Gandhi, Suryan & Dang

You might also like:

Frank Gehry-designed new Louis Vuitton Maison in Seoul is a floating luminescent sculpture

Blankstudio converts former dormitory in Chiang Mai to boutique hotel using disused materials

AIR Studio designs Hangzhou retail and art gallery space with wooden facade inspired by Ming-Qing architecture

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply